autoschade zelf betalen

Autoschade zelf betalen of toch maar niet?

2 dec 2018

Autoschade is erg vervelend. Je krijgt er allemaal wel eens mee te maken. In dit blog ‘autoschade zelf betalen?’ lees je dat het in veel gevallen voordelig is om de schade aan de eigen auto zelf te betalen. Verder in het blog uitleg over bonus-malus/treden en  een slim rekenvoorbeeld.

Maar eerst meer uitleg over WA en All-risk en de dekking.

 

Wat is er gedekt bij WA?

Bij WA ben je ervan verzekerd dat schade aan de auto van de tegenpartij wordt vergoed.  Met WA moet je wel je eigen autoschade zelf betalen. Je vraagt dan een offerte bij een autoschadeherstelbedrijf.

Het voordeel bij Van Kalker is de FOCWA-garantie van 4 jaar op alle reparaties. Wij proberen altijd een passende oplossing te vinden. Maak nu een afspraak.

 

Wat is er gedekt bij All-Risk?

Een allrisk autoverzekering heb je niet voor niets. Schade? De verzekering dekt de kosten!  Schade aan je eigen auto en aan die van de tegenpartij. Maar soms kun je beter zelf de reparatiekosten betalen.  Dat hangt o.a. af van de hoogte van je eigen schade en van het aantal schadevrije jaren.

 

Premie-opbouw en schadevrije jaren

Elk jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je korting op de verzekeringspremie. Je komt dan op een zgn. bonus-malusladder. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie je gaat betalen en hoe meer tredes op de ladder. Lees hier meer. 

Bij een reparatie tot € 750  kan het vaak beter uit om zelf de autoschade te betalen. De ANWB heeft er een rekenvoorbeeld van gemaakt.

 

Hoeveel treden val je precies terug?

Ben je zelf schuldig aan een schade of kun je deze niet verhalen op iemand anders? Dan krijg je minder treden op de bonus-malusladder. Wil je weten hoeveel treden je terugvalt? Vraag dit na bij je huidige auto-verzekeraar. Hij is verplicht om je een schadeberekening te geven. Zijn informatie kan helpen bij de afweging om de autoschade zelf te betalen of de schade te laten uitkeren.

 

Wat is niet van invloed op je bonus/malus?

Niet alle soorten schades zijn van invloed op je bonus-maluspositie (tredes). In de volgende gevallen is er bijvoorbeeld geen terugval in je premiekorting:

  • Als de verzekeraar de schade kan verhalen op een ander.
  • Als je de schade (ook achteraf) zelf betaalt.
  • Als je schade hebt door het vervoeren van een gewond persoon.
  • Bij een aanrijding met een fietser of voetganger, en je kunt aantonen dat je er niets aan kon doen.
  • Bij breken of barsten van ruiten.
  • Kijk goed je polisvoorwaarden na of het gunstig is om je autoschade zelf te betalen.

bronnen: consumentenbond/ANWB